Για την πλοήγηση

header image

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι ψυχίατρος;

Είναι ένας πιστοποιημένος γιατρός που έχει εκπαιδευθεί και εξειδικευθεί στη διάγνωση και θεραπεία των ψυχιατρικών ασθενειών.

Τι είναι καλύτερο; Φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία;

Να μια ερώτηση παγίδα. Τις περισσότερες φορές η βελτίωση είναι πιο γρήγορα εμφανής όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η μία ή η άλλη μέθοδος λειτουργεί πιο αποτελεσματικά αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά τη μοναδικότητα του καθενός.

Δεν έχω επισκεφθεί ξανά ψυχίατρο. Τι πρέπει να περιμένω;

Στις πρώτες συνεδρίες θα υπάρξει μια διαδικασία γνωριμίας. Η γιατρός θα προσπαθήσει να εντοπίσει που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και να διαμορφώσει τη διάγνωση. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί η θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στον συγκεκριμένο άνθρωπο και θα είναι πιο αποτελεσματική για τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες.

Έχω ξανακάνει ψυχοθεραπεία και δεν έφερε αποτέλεσμα.

Αυτό ακούγεται συχνά. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό που θεωρεί σωστό ο γιατρός δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά στον συγκεκριμένο ασθενή. Για το λόγο αυτό η καλή συνεργασία και επικοινωνία που θα οδηγήσει στο σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής θεραπείας βασισμένης στην μοναδικότητα του καθενός είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Μπορείτε να "σώσετε" ένα γάμο;

Οι σχέσεις κλονίζονται όταν παύει να υπάρχει η επικοινωνία κατά την οποία και οι δυο πλευρές μπορούν να εκφραστούν αλλά και να ακούσουν. Ένας ειδικός μπορεί να διαπιστώσει σε ποια σημεία αυτή η επικοινωνία έχει υποστεί ρήγμα όπως και να προτείνει τρόπους για την ομαλή αποκατάστασή της.

Πώς θα ξέρω αν η κ. Γκουντέλα είναι η κατάλληλη γιατρός για εμένα;

Πέρα από το γεγονός ότι η επιλογή ενός ψυχιάτρου πρέπει να έχει σαν προϋπόθεση την επαγγελματική εμπειρία και εκπαίδευση, για την συγκεκριμένη ειδικότητα βοηθάει πολύ να επιλέξεις το άτομο με το οποίο αβίαστα σχεδόν προκύπτει μία άνετη προσωπική επαφή που εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.


Στόχος είναι η δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης που στηρίζεται στην κατανόηση και τη μη κριτική.